Bir adım önde...
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
mehmetkesim
 
ANA SAYFA MAGAZİN SİNEMA MÜZİK MEDYA FOTO GALERİ VİDEO GALERİ TÜMÜ
ANTALYA   22/27 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
 
    81 ilde "Narkoçelik-13” operasyonları düzenlendi.  
SEVİL UYAR’IN KÜBA NOTLARI..
SEVİL UYAR’IN KÜBA NOTLARI..
 
Katıldığı güzellik yarışmalarında aldığı dereceler ile bir anda adından bahsettiren Sevil Uyar, sonraki yıllarda tiyatro sahnesinde, rol aldığı diziler ve oynadığı filmler ile sinemada adından sıkça bahsettirme sini bildi.. Öyle ki önümüzdeki ay başrolünü oynadığı üç film birden vizyona girecek…
 
19 Ekim 2015 Pazartesi - 13:30

Yoğun ve yorucu çalışmanın ardından dinlenmek için Küba’yı seçen Sevil Uyar eşi Levent Kılıç ile gittiği bir haftalık Küba gezisinde yaşadıklarını kaleme aldı…
işte Sevil Uyar’ın kaleminden Küba gezisi..
Küba’daki, 1960 lardan kalma hayatı, 5 yıldızlı otellerde kalarak değil ,bir kübalı ailenin yanında  onlarla bir fiil hayatı yaşayarak ,gözlemlemek ve sizlere aktarmak ; Küba hakkında yazılmış yorumlardan sizi kurtarıp ,farklı bir pencereden bakmanızı sağlayacak.
Buradaki hayatı birebir yaşamamıza fırsat veren ve bize 24 saat rehberlik yapan dostumuz Vlademir e anlattıklarından, yaptığı yorumlardan , farklı bir pencereden Küba yı gösterdiği için ne kadar minnet duysak azdır.
Gelelim maceramıza , İstanbul dan – Paris e ,Paris ten – Küba ya  beklemeler ve aktarmalarla yaklaşık 16 saatte vardığımızda ,havaalanında başlamıştı zamanda geriye yolculuk . Sonunda 1960 ların dünyasına ayak basmıştık.
Anlatımlarımda Vlademir den sıkça bahsedeceğimden onun hakkında bilgi vermenin, bize aktardıkları açısından ne kadar değerli olduğunu , kim olduğunu öğrenince sizde hak vereceksiniz.
Vlademir in babası ,FIDEL CASTRO nun devrim için ilk hareketi başlattığı grupta yani ; FIDEL CASTRO nun yakın dostlarındanmış . Devrim hareketini beraber planlayıp, beraber harekete geçirmişler . Beraber yakalanıp, beraber hapse atılmışlar. Yani tarihi bir fiil beraber yazmışlar . Belki de kimseden duyamayacağımız, kimsenin bilmediği konuşmaları,  babasından bize aktaran Vlademir , devrim müzesini gezerken; tek tek fotoğraflarla ,isimlerle anlattığında , eminim ki  onlarca kitabın bize bu devrim hakkında veremeyeceği bilgiyi, kafamıza kazımış olmakla beraber ,bu güzel duyguyu da hissettirmiş oldu…
İşin özü ilk gezilecek yerlerden biri DEVRİM MUZESİ dir . Sonrasında CHE nin karargahı olan kale ve bulunduğu tepe. Che nin bir zamanlar yaşamiş olduğu evi yani şimdi artık müzesi …CHE nin neden burayı seçtiğine kadar o kadar ayrıntılı detay var ki , size tarihte bir yolculuk sunuyor.
Küba gezilerimizi tatlandıran HAVANA nın 1960 model arabalarıyla şehir turları, OLD CITY de sokak aralarında kahve molalarıyla ,üstad ERNEST HEMINGWAY in tabiriyle HAVANA nın en iyi mojitosunu yapan yerde canlı latin müziği eşliğinde mojito keyfi .’’Puro olmazsa olmazlardan’’ . Hafızanıza o kadar güzel kareler işleniyor ki  yıllar sonra bile aklınıza geldiğinde yüzünüzde tebessüm yaratacağından ağzınızda o puro tadını ve mojito tadını hissedeceğinizden eminim.
HAVANA da her yer  1960 lardan fırlamış sahne havası var , size de bir rol vermiş gibi .Belki figüran belki de başrol. O coşkuyla ordan oraya koşturacağınız ,kendinizi kaybedeceğiniz bir yer.Vlademir olmasa inanın sokak aralarında kaybolmanın en tat vereceği şehirlerden biri.Tabii ki rehberimiz bizi uyandırıp şehirdeki mutlaka gidilecek yerlere bizi sürüklüyor adeta.
Uyandırma sözcüğünü kullandım çünkü bu sahnenin içinde kesinlikle başrol olduğuna emin olduğumuz kişinin büstünü görünce , kendimize gelip bizim yüce tarihimiz ve verdiğimiz savaşlar gözümüzün önünde canlanıverdi.Tabii ki bu kişi YÜCE ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ten başkası değildi.Fidel Castro’nunda dediği  gibi , izindeyiz ATAM..
Bu gurur dolu andan sonra ki durağımız tütün fabrikası. Meşhur Küba purolarının üretildiği yerler .Birebir  üretim  yapan fabrikada bir tur aslında ,tütünün nasıl üretildiği ,saklandığı ,seçildiği , nasıl puro haline geldiği anlatılıyor. Merakınız varsa çok detaylı bilgiler veriyolar. Bizimde merakımız olduğundan bununla yetinmedik, atladık tütünlerin üretildiği yere gidip ‘VINALES’,fabrika için tütün üreten çiftliğe konuk olduk.Puro sardık, bizim için özel puro sarıldı .
 Sonrasında  kendimizi Rom fabrikasın da bulduk. Bu anlattıklarım tabii ki günlere yayıldı. Burada Purodan sonra Kübalıların yerli içkisi Rom’un yani HAVANA CLUB un nasıl yapıldığının işlemlerini takip ettik. Sokaklarda kaybolduk nerde müzik duyduysak oraya yöneldik, dünya nın birçok ülkesinden kübaya gelen ünlülerin kaldığı  hotel Nacional de cuba da” cabaret parısıen” adlı  Kübalı kadınların birbirinden renkli kostümler içinde , latin,afrika,müzikleri eşliğinde dans ettikleri renkli showları izledik.Geceleri Latin dans clublerinde latin dansın tadını çıkardık.
Sonunda yorgun argın eve attık kendimizi. Eve geldiğimizde kafamız hep soru işaretleriyle doluydu, çünkü anlatılan hayat yaşanılan hayat değildi. Burada bir savaş vardı,tabiiki de bütün her yerde yaşam mücadelesi var, olmalı da.Belki buradaki yasam mücadelesi farklı geldi bize….
Biraz da yanında kaldığımız aileden bahsetmek istiyorum; biri elektronik mühendisi, eşi de psikolog iki erkek çocukları olan güler yüzlu sempatik ve eğlenceli bir aile. Bir kahvaltı tutkunu olan biz her sabah kahvaltı yapmadan çıkmadık sehir turuna, Türk mutfağının eşsiz kahvaltısı gibi bol olmasada yemekleri lezzetliydi, kahvaltıları da cidden… Aileden birkaç yemek tarifi öğrendik Mutfaklarında birlikte yaptık. Yemeklerin yanında cips ya da patates kızartması olarak hazırladıkları kıtır kıtır, harika bir bitkinin, patates cipsi kadar tad verdiğini öğrendim bu bitkinin adı malanga, cok lezzetliydi.Butun bıtkılerı organik kimyasal tarım ilaçları olmadan yetişiyorlar . Anadilleri İspanyolca İngilizce cok bilen yok,Para birimleri de peso turistler cuc kullanıyor. Kuba ya ilk uçaktan  indigimde  yeni yerler görmeyi, yeni insanlarla tanışmayı ve tarihi  keşfetmeyi düşündüğümde cok heyecanlanmıştım.Ben kübaya bir turist olarak gitmek yerine orayı yasamayı  istedim ee çok meraklı bir kişiliğim olması beni bu ülkeye getirmeyi teşvik etti. İyi ki gelmişiz.:)
Gelelim rehberimize Vlademir; eski gazeteci ve rehber cok eğlenceli biri, eşi doktor(hepatitB,aıds,gibi  hastalıkların istatisliklerini ülke genelinde inceleyen…) ayda 60 TL kazanıyor.şaka değil doğru.Anlatıldığı gibi 2 kg et,1 ay yetecek yumurta,kişi başı tavuk verilmiyor,Devletin verdikleri anca bir hafta yetiyormuş sonrası ise muamma…  İnanması güç tabii.. Kızlarıysa lise öğrencisi, koyu rock müzik hayranı  benim üzerimdeki rocker tişörtü cok beğendiğini söylemesi benim için küçük bir şeyin onun için ne kadar farklı olduğunu hissettirdi ona hediye ettiğim de gözlerinin parıldaması görülmeye değerdi. Küba nın pahalı olmasından dolayı eğlence ve yemek yerlerine gidememeleri de benim için can sıkıcıydı mümkün olduğu kadar ben ve eşim ailesini de gittiğimiz yerlere götürdük… Annesine makyaj malzemeleri,sabunlar ve peştamel hediye ettiğimizde ilk defa görüyormuş gibi sevinmeleri, beni çok üzdü, içim burkuldu… ihtiyaçları vardı daha fazlasına işte elimden fazlası gelseydi onları mutlu  etmek isterdim ama ben ve eşim şahsen burada bir yasam mücadelesinin olduğunu gördük  bu zaman  yolculugumuzda ben kendimi uzaydan gelmiş gibi hissettim ağlamalımıydım? Gülmelimiydim? bilemedim ama farklı bi duygu arasında kaldım hersey buradaki eğlencelerden ibaret değildi bizim görüp yaşadıklarımız hayatın taaa kendisydi küba lı ailenin ayakta kalma mücadelesi…
Yönetim biçiminin farklı olduğu bu ülkede; Küba’lılar  Fidel Castro ve Che Ernesto Guevara yı nasıl çok sevdiklerini merakla dinledik fakat bir o kadar da mutsuz olduklarını yüreklerinin derinliklerinde hissettik onlara bu hayat azdı bence…çok şeyler yazılabilir bu konu hakkında ama ”KÜBALILARIN’’ orada söylediği bir cümleyle bitirmek istiyorum yazımı,gerisini merak edenler mutlaka gitmeli bu zaman yolculuğuna derim…
 “Fidel kesinlikle iyi bir devrimci ,ama kesinlikle iyi bir politikacı değil…”!

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
DİANA KRALL KONSERİNE SAYILI GÜNLER KALDI
 
FATMA GİRİK 57 YILLIK AŞKINA BÖYLE VEDA ETTİ
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
ANNESİ BEYAZIT ÖZTÜRK'Ü KORKUTTU
Ünlü şovmen ağlamamak için kendini zor tuttu...Annesine ulaşamayan Beyazıt ...
’ANKARALI NAMIK’ İNTİHAR ETTİ
"Ankaralı Namık" ismiyle tanınan sanatçı Namık Uğurlu (39), Kuzey Ankara ...
AMERİKA YOLCUSU
Yaklaşık iki yıl birlikte olduğu müzisyen sevgilisi Çağkan Demiralp’ten ...
CENK EREN: "SÖYLEDİKLERİMİN DOZUNU KAÇIRDIM"
Nazlı Ilıcak, "Pazar Gezmesi" programının yeni sezon ilk yayınında Cenk ...
 
 
68 YAŞINDAKİ FÜSUN ÖNAL’DAN AYNI POZ
68 yaşındaki Füsun Önal, Instagram hesabından paylaştığı fotoğrafa, "Geçen ...
FAZIL SAY’DAN ANKARA KATLİAMI BESTESİ
Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, 10 Ekim’de Ankara Garı’nda ...
DEMET AKALIN’A KÖTÜ HABER
Şarkıcı Alişan’ın Demet Akalın’ın kardeşi Emir Çağ Adanur’a açtığı "hakaret" ...
’NİŞANLIMIN BOYUNDAN BÜYÜK DİLİ VAR’
Berk Oktay, önceki akşam nişanlısı Merve Şarapçıoğlu ile birlikte Etiler’deydi
 
 
ÜNLÜ İSİMLERE 10 AY HAPİS
Oyuncular Kenan İmirzalıoğlu, Sarp Apak ve Engin Günaydın’ın da aralarında ...
AJDA FİLTRESİ GÖKÇE’Yİ GENÇLEŞTİRDİ
Star TV’de ilk bölümüyle ekrana gelen ’Hatırla Gönül’ dizisinde Gökçe ...
SEÇKİN PİRİLER’İN BABA ACISI
Eski model Seçkin Piriler’in babası Süreyya Piriler, Edremit’te bir motosikletin ...
BEREN SAAT’İN 12 BİN TL’LİK CANNES ELBİSESİ
Beren Saat’in, Cannes’daki Kösem Sultan Partisi’nde giydiği elbisenin fiyatı şaşırttı.
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
  YAZARLAR
 
 
Dilber Dansı Ya Olmasaydı, Hayatımız ne Olurdu ?
 
Hakan Solaker
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Magazin Ekibi diyor ki...
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Byturco
  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK'TA MAGAZİN EKİBİ
  TWITTER'DA MAGAZİN EKİBİ
  ANKET
     
 
Hande Yener mi? Demet Akalın mı?

Hande Yener
Demet Akalın

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Magazin
  •Sinema
  •Müzik
  •TV Dünyası
  •Moda
  •Medya Dünyası
  •Kültür&Sanat
  •Turizm
  •Yaşam
  •Teknoloji
 
 
  •deneme