![]() |
BYTURCO MEDYA HABER MERKEZİ
HABER :İREM KESİM
09 Mayıs Cuma ve 10 Mayıs Cumartesi günlerinde gerçekleştirilecek ve GAÜ Eğitim Fakültesi;nin ev sahipliği yapacağı uluslararası etkinliğe, Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere, Türk cumhuriyetleri ülkeleri ve diğer devletlerden çok sayıda seçkin akademik akademisyenden oluşan misafir grubunun ülkemize gelerek, oturumlara katılacağı bilgisi verildi.
Sempozyum programına ilişkin tüm detayların da yer aldığı açıklamada, 9 Mayıs Cuma Günü Saat 10:00da GAÜ Uluslararası Spectrum Kongre Merkezi;nde yapılacak açılış serenomisini takiben oturumlara geçileceği de duyuruldu. Sempozyum; Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü (TKAE), Gazi Üniversitesi, TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı), Yunus Emre Enstitüsü ve Nobel Akademik Yayıncılık iş birliğinde gerçekleştiriliyor.
DR. AKSU; “HEDEF, TÜRKÇENİN FARKLI LEHÇELERİNİ KONUŞUP - YAZAN,
TÜRK TOPLULUKLARI ARASINDA ORTAK BİR İLETİŞİM KURMAK”
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Eğitim Fakültesi ile Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü
işbirliğinde "Ortak İletişim Dili Olarak Türkiye Türkçesi Öğretimi" temalı, '1. Uluslararası
Türkiye Türkçesi Öğretimi Sempozyumu' Girne Amerikan Üniversitesi Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi'nde saat 10.00'da gerçekleştirilecek açılış töreni ile başlıyor.
GAÜ Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr.
Süleyman Aksu, GAÜ'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyumun; Türkçenin farklı lehçelerini konuşup yazan Türk toplulukları arasında ortak bir iletişim oluşması ülküsüne büyük katkıları olacağını belirtti. Sempozyumla ilgili bilgileri paylaşan Dr. Aksu, “Türkiye Türkçesinin öğretimi, bu konuda yapılan çalışmaların genel değerlendirmesi, Türkiye Türkçesi öğretimi alanında yöntem ve tekniklerin belirlenmesi, varsa problemler ve problemlerin çözümüne ilişkin çalışmaların
yapılması, bu konuda yapılan çalışmaların teşvik edilmesi sempozyumun amaçları arasında yer alıyor. İki gün sürecek sempozyumda; Fotoğraf ve Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Öğretimi ile ilgili kitap sergisi; Açılış oturumu olan, 'Ortak İletişim Dili Türkçe' konulu panel sonrasındaki altı oturumda da 27'si yüz yüze, 13'ü de çevrimiçi olmak üzere toplam 40 bildiri sunulacak.
Sempozyumun son günündeki değerlendirme oturumunda ise; Türkiye Türkçesinin öğretimi konusunda iki kavram; 'Türk Dillilere Türkiye Türkçesi Öğretimi' ve 'Anadili Türkçe Olan Topluluklara Türkiye Türkçesi Öğretimi' tartışılacak, bunun yanında; Batı Avrupa’da yaşayan Türkler de dikkate alınarak, 'İki Dillilere Türkçe Öğretimi' konusundaki yönlendirmeleri de izleyeceğiz. Bu önemli sempozyumun diğer bir somut sonucu olarak ta; bir araya getirilen bilgiler ve bildirilerin Nobel Akademik Yayınları tarafından kitap haline getirilmesi kararıdır.” değerlendirmesini yaptı.
GAÜ Eğitim Fakültesi'nden verilen ek bilgiye göre de; Sempozyum ilgili detaylı bilgi ve programına
https://turkkulturu.org.tr/i-uluslararasi-turkiye-turkcesi-ogretimi-sempozyumu/ adresinden ulaşabileceği aktarıldı.