KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar : Dünyaya sesimizi duyurduk

29 Nisan 2021 Perşembe  23:04

Cenevre’de dönüşü açıklama yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, zirvede tarihi bir adım atıldığını belirterek, "Dünyaya sesimizi duyurduk. Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma olacaksa, egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statümüzü yansıtmak için BM yetkisi değişmelidir. Devletten devlete yapılacak görüşmelerle adil ve kalıcı anlaşma sağlanabilir. Pozisyonumuzdan asla geri adım atmayacağız" dedi.
TATAR "CENEVRE'DE TARİHİ BİR ADIM ATTIK"
Cenevre temaslarını değerlendiren  Ersin Tatar , Kıbrıs Türk halkının hak, çıkar ve menfaatlerini en iyi şekilde temsil etmeye çalıştığını anlattı.
Cenevre’de tarihi bir adım atıldığını belirten Tatar, yıllardan beri federal temelde anlaşma olması için uğraşlar verildiğini ancak Rum tarafının tutumu nedeniyle müzakerelerin çözümsüz kaldığını kaydetti.
"DEVLETTEN DEVLETE YAPILACAK GÖRÜŞMELERLE ADİL VE KALICI BİR ANLAŞMA OLABİLİR"
“Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma olacaksa, egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statümüzü yansıtmak için BM yetkisi değişmelidir” diyen Tatar, devletten devlete yapılacak görüşmelerle adil ve kalıcı anlaşmanın sağlanabileceğini dile getirdi.
“Ya anlaşma olacak, ya da yolumuza devam edeceğiz” diyen Tatar, “Kıbrıs Federal Cumhuriyeti’ne yama olmamız, bizim sonumuz demektir. Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken, egemenlik iki ayrı halka devredildi. Devletin dışında itilen Kıbrıslı Türkler zorunluluktan kendi devletilerini kurmuşlardır. Yolumuza devam ederken bir anlaşma olacak diye kendi devletimizden vazgeçip Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olmamızı kimse bekleyemez” fedi.
"KOYMUŞ OLDUĞUMUZ FİKİRLER DÜNYA BASININDA YER ALDI, SESİMİZİ DÜNYAYA DUYURDUK"
Federasyon temelinde anlaşmanın tamamen tüketildiğini söyleye söyleye Cenevre için davet aldıklarını anımsatan Tatar sözlerine şöyle devam etti:
“Koymuş olduğumuz yeni fikirler dünya basınında yer aldı. Kıbrıslı Türkler olarak neler yaşadığımızı, amborgalar altında haksızlığa uğradığımızı bir kez daha duyurduk. Eğer Kıbrıs’ta barışın sağlanması ve Doğu Akdeniz’de istikrar isteniyorsa çok da fazla bir şey istemiyoruz. Güvenlik Konseyi’nden var olan gerçekleri kabul etmelerini istiyoruz. Tükenmiş süreçlerin önünün açılması için önemli bir adım attık."
"POZİSYONUMUZDAN GERİ ADIM ATMAYIZ"
Empoze bir çözümü kabul edemeyeceklerini vurgulayan Tatar, “Cenevre’de kulaklıklarımla duydum. Basit bir anayasa değişikliği ile adı Federal Kıbrıs Cumhuriyeti olacak, bizi de yama yapacaklar. Biz bu oyuna gelmeyiz” dedi.
Ortak bir zemin olup olmadığı konusunun 1-2 ay içinde netleşmesi gerektiğini de anlatan Tatar, “Pozisyonumuzdan geri atmamız mümkün değildir” diyerek net konuştu.
 “ESKİ MEALDE GUTERRES BELGESİNİ ÇAĞRIŞTIRAN BİR SÜRECE ONAY VERMEDİK”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar  Ercan’daki basın toplantısında soruları da yanıtladı.
Bundan sonraki süreçle ilgili soruya karşılık Tatar, BM Genel Sekreteri’nin özel temsilcisi Jane Holl Lute’un görevini sürdüreceğini, ortak zemin arayışlarını sürdüreceğini kaydetti.
“Ama bizim pozisyonumuz açık ve nettir, geri adım atmamız söz konusu değildir” diyen Tatar, özel temsilci (special envoy) atanarak müzakerelere giden yolun açılmasının istendiğini, kendilerinin zaten ortak zemin olmadığı için buna itiraz ettiğini söyledi.
"GUTERRES BELGESİNİ ÇAĞRIŞTIRAN BİR MÜZAKERE SÜRECİNİN KAPISININ AÇILMASINA ONAY VERMEDİK"
Egemenlik meselesine karar vermeden, statüleri bir yere bağlamadan ve eski mealde Guterres belgesini çağrıştıran bir müzakere sürecinin kapısının açılmasına onay vermediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle konuştu:
“Bizim onay vermeyeceğimiz bir anlaşma olamaz. Orada önemli bir pozisyondayız. Kıbrıs’ta iki halkın olduğu dünya tarafından kabul edilir. Eşitliğimiz bir bakıma kabul edilmektedir ama gelin görün ki Rumlar AB olarak devam eder. Biz bu tarafta bu pozisyonda... Mücadele bunu değiştirme mücadelesidir. Bu haksızlık giderilirse, bizim onların egemenliğiyle sıkıntımız yoktur. Önemli olan bizim var olan haklılığımızın tanınması ve eşitlik temelinde başarılı bir müzakere ve adil kalıcı bir anlaşma şartlarının oluşmasıdır. Bu şartlar oluşmazsa Rumlarla anlaşmamız mümkün değildir çünkü dayattıkları onlara yama olmamızdır.”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar  1960’ta kurulan ortaklık cumhuriyeti için de çok güzel bir anlaşma yapıldığına işaret ederek 5 yıl süren Zürih Londra Anlaşmalarına değindi ve eski İngiliz Başbakanı Macmillan’ın “Belki taksim en iyisidir” dediğini ama herkes karışık yaşadığı için bunun mümkün olamadığını kaydetti. Bunun üzerine 1960’ta fonksiyonel bir federasyon kurulduğunu ancak bu cumhuriyetin 3 yıl bile sürmediğini kaydeden Tatar, çünkü Makarios’un adaya döner dönmez “Bizim niyetimiz bu anlaşmayı sürdürmek değil İngiltere’nin adadan çıkması ve Enosis’i gerçekleştirmektir dediğini” anlattı.
"RUMLARIN NİYETİ KIBRISLI TÜRKLERİ AMBARGOLARLA BEZDİRİP, ÇÖZÜMÜ DAYATMAK"
Cumhurbaşkanı Tatar, herkesin bunları çok iyi bilmesini istedi ve Cenevre’de Anastasiadis’e de 1 Nisan’da yaptığı konuşmadaki zihniyeti hatırlattığını söyledi.
Bu zihniyetle Kıbrıslı Türklerin geleceğini teminat altına alacak bir anlaşmayı bekleyemeyeceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların niyetinin Kıbrıslı Türkleri zayıf durumda bastırmak, ambargolarla bezdirip bir çözümü dayatmak olduğunu kaydetti.
“ONURLU KIBRIS TÜRK HALKI BU DAYATMAYA GELMEYECEK”
,Ersin Tatar  onurlu Kıbrıs Türk halkının bu dayatmaya gelmeyeceğini, iki kez soykırımdan geçen halkın eşitlik temelinde mücadelesine devam edeceğini vurguladı.
Yeni toplantının zaman ve formatıyla ilgili soruyu yanıtlarken BM Genel Sekreteri’ne Cenevre toplantısı için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, ortak zemin bulunana kadar bu toplantının yapılamayacağını, bu konunun birkaç ay içinde belli olması gerektiğini söyledi.
Tatar, dünya kamuoyu Kıbrıs’ta anlaşma istiyorsa söylediklerini dikkate alması gerektiğini vurgulayarak Kıbrıs’ta iki devlet ve iki ayrı halk olduğunu, Rumların statüsüne yükseltilmeyi istediklerini belirtti.
“ZEMİNİMİZ KKTC’DİR”
Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:
“Tabii onlar Kıbrıs Cumhuriyeti olarak yollarına devam ediyor, bu da haksızlık… Güvenlik Konseyi otursun statümüzü yükseltsin yani eşitliğimizi, egemenliğimizi teyit etsin. Bunu yaparsa o zaman eşit statümüzle masada her türlü müzakereyi yapar ondan sonra yolumuza devam ederiz. Ya anlaşma olacak, ya yolumuza devam edeceğiz. Alternatifimiz vardır. Devletimizin ortadan kaldırılması, bu kadar fedakarlığın ortadan kalkması ve Kıbrıs Federal Cumhuriyeti’ne yama olmamız bizim sonumuz demektir. Çünkü 1960’ta 3 yıl içinde yaptıklarını Allah korusun yine tekrar ederlerse -ki bu EOKA zihniyetiyle yaparlar-o zaman KKTC yok ki geri dönesin. Onun için şerefli bir halk olarak diyoruz ki bizim zeminimiz devletimizdir, KKTC’dir… Bu zeminden hiçbir zaman vazgeçemeyiz. Bu realitenin kabul görmesi lazım."
"MÜZAKEREDEN BAŞARI ÇIKMAZSA, DEVLETİMİZLE YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ"
Zorladıkları zaman BM Genel Sekreteri Guterres’in de Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa yetkinin alttan, egemenliğe sahip iki taraftan yukarıya verileceğini söylediğini belirterek, kurulacak mekanizmanın da yurt dışı işlevlerle ilgili yetki kullanabileceğini kaydetti.
Tatar, şimdi iki devletin tescilini istediklerini kaydederek “Müzakereden bir başarı çıkmazsa biz devletimizle yolumuza devam edeceğiz. Önemli olan bu zemini kaybetmemektir” ifadelerini kullandı.



Sayfa Adresi: http://www.magazinekibi.com/haber/KKTC-Cumhurbaskani-Ersin-Tatar-Dunyaya-sesimizi-duyurduk/395925