SOSYAL MEDYADAN GELEN TEHLİKE: FOMO HASTALIĞI!

13 Haziran 2015 Cumartesi  18:05

Uykusuz kalmamıza, sürekli olarak hesaplarımızı kontrol etmemize neden olan FOMO nedir? Üsküdar Üniversitesi ve NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi'nden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, FOMO ile ilgili açıklamalarda bulundu.
FOMO, gündemi kaçırma korkusudur. Özellikle 'nomofobi' olarak bilinen, bağımlılık derecesinde telefon kullanma durumudur. Bu durum insanın kontrol duygusuyla ilgili bir korku. Her insanda bir kontrol duygusu vardır.
Onaylanmış hissettiriyor
Toplumda, sanal âlemde daha fazla yer edinebilmek gibi bir kültür oluştu. "Sanal ortamda yer alamadığım zaman kötü hissediyorum" diyenler, Twitter'da yazdıkları retweet yapılmayanlar veya Facebook'da yeterince beğeni almayanlar kendilerini kötü hissediyorlar. Çünkü kendilerini onaylanmamış ve kabullenilmemiş hissediyorlar.
Bilinç kontrolünü bozuyor
Sosyal medya başında geçirilen zaman miktarı gittikçe artıyor. Bununla birlikte haz tatminleri azalıyor. Beyindeki ödül-ceza sistemi bozuluyor. Sanal ortamda bulunmaktan zevk alıyor bu kişiler. Bunu beyindeki ödül-ceza sistemine kaydediyorlar ve bu olmadığı zaman sanki temel ihtiyaçlarını almamış gibi hissedip huzursuz oluyorlar. Temel ihtiyaçlarını kaybettikleri zaman da korku oluşuyor. Yani bunu 'sanal uyuşturucu' olarak tanımlayabiliriz. Nasıl ki uyuşturucu kişinin muhakeme yeteneğini kaybetmesine neden oluyorsa, FOMO da kişinin bilinç kontrolünü bozuyor.
Yürüyüş önemli
İnsanlara tavsiyem; tek ilgi alanları bilgisayar ve sanal ortam olmasın. Kendilerine başka ilgi alanları bulsunlar. Doğa yürüyüşü ve arkadaşlarla vakit geçirme gibi aktivitelere katılmak gerekiyor. Yani bilgisayar başından kalkmak lazım.



Sayfa Adresi: http://www.magazinekibi.com/haber/SOSYAL-MEDYADAN-GELEN-TEHLIKE-FOMO-HASTALIGI/391735