Bir adım önde...
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
mehmetkesim
 
ANA SAYFA MAGAZİN SİNEMA MÜZİK MEDYA FOTO GALERİ VİDEO GALERİ TÜMÜ
ANTALYA   15/20 °C
 
 
    “Veda” oyunundaki başarısıyla Leyla Feray’a “Vasfi Rıza Zobu Ödülü”  
 
    Doç. Dr. Yurdagül Atun Yazdı : ​Suçlu kim?  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim  
 
    Antalya'da Karadenizliler Gecesinde Resul Dindar coşkusu  
'İş Günlerini Azaltmak Üretkenliği Artırabilir'
 İş Günlerini Azaltmak Üretkenliği Artırabilir
 
Uzmanlara göre haftalık iş günleri azaltılsaydı birçok insan muhtemelen daha mutlu ve daha üretken olurdu. Araştırmalar haftalık iş gününü azaltmanın istihdam oranlarını da artırabileceğini gösteriyor.
 
26 Temmuz 2014 Cumartesi - 13:40

Dünyanın en zengin adamı Meksikalı telekomünikasyon milyarderi Carlos Slim yakın bir zamanda dünya genelindeki şirketler için daha kısa bir çalışma haftası fikrini önerdi. Asuncion, Paraguay'daki bir konferansta Financial Times'a konuşan Slim, "Haftada üç iş günü olsaydı yaşam kalitemizi artırmak için rahatlamaya daha fazla vaktimiz olurdu," ifadesini kullandı. Slim 4 gün tatil yapmanın yeni boş vakit aktiviteleri için zaman ayıracağından birçok kişi için iş fırsatları yaratacağını açıkladı.

Ancak Slim insanların bu üç iş gününde günde 10 ila 11 saat arasında çalışmasını öneriyor. Slim ayrıca emeklilik yaşının 70 ya da 75'e çıkarılmasını tavsiye ediyor.

Bazı uzmanlar Slim'in fikrinde doğruluk payı olduğunu ifade ediyor. Aslına bakarsak, Slim haftalık iş günlerinin uzunluğu hakkındaki bir süredir devam eden tartışmalarda manşetleri bulan son kişi oldu.

"Upgrade: Taking Your Life and Work from Ordinary to Extraordinary" (Yaşamınızı ve işinizi sıradanlıktan sıra dışılığa yükseltin) adlı kitabın yazarı ve danışmanlık ve araştırma şirketi Creative Class Group'un CEO'su Rana Florida, "Tükenmişliğin üretkenlik kaybının büyük bir göstergesi" olduğunu belirtiyor. "40 saatlik çalışma haftası üretkenlik için 'sihirli bir rakam' değil," diyen Florida, "İnsanları çalışma masalarına zincirlemenize gerek yok," şeklinde görüş bildirdi.

Florida, çalışma saatlerini kısaltmanın özellikle yoğun stres altında çalışan ilk yardım uzmanları ve yaratıcı işlerde çalışan kişilerde işe yaracağını belirtti.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) yayımladığı son analize göre birçok ülkede ABD'ninkinden daha kısa çalışma saatleri bulunuyor. OECD analizini iş üretkenliğinin çalışma saatleriyle artmadığını söyleyerek sonlandırıyor. Örnek olarak Yunanlılar bir yılda 2,034 saat çalışırken, Almanların sadece 1,397 saat çalışmasına rağmen Almanların üretkenliği yüzde 70 daha yüksek.

Iowa merkezli bir işyeri danışmanı Steve Langerud, "Yaşam kalitesi, stres azaltımı ve işimize olan bağlılığımız daha kısa çalışma haftalarıyla artıyor," ifadesini kullandı. Tabi ki eğer gelir de çalışma saatleriyle birlikte düşerse daha kısa çalışma haftaları yeni sorunlar yaratabilir. Ancak Almanya'daki ortalama hane halkı gelirinin de (30,721 dolar) Yunanistan'dakinden (19,095 dolar) yüksek olduğu görülüyor.

Çalışma saatlerinde en büyük azaltmalara giden ülkelerin istihdam oranlarında Büyük Bunalım döneminden beri en büyük artışı kaydettiklerini belirten Washington D.C. merkezli Center for Economic and Policy Research'ün müdürlerinden Dean Baker, "Almanya gibi ülkeler ön plana çıkıyor. İnanılmaz derecede başarılı oldular," açıklamasını yaptı. Almanya'daki işsizlik oranı (5.2%) 2008 krizinden bu yana 4 yüzde puan düşerken ABD işsizlik oranı (6.1%) kriz önceki döneminden hala 1.5 yüzde puan daha yüksek.

Londra merkezli düşünce kuruluşu New Economics Foundation (NEF) ise haftalık iş günlerini yarıya düşürmenin aşırı çalışma, işsizlik, aşırı tüketim, yüksek karbon salınımı, düşük refah, kemikleşmiş eşitsizlikler ve hayatın tadını çıkarmak için yetersiz zaman gibi sorunların önüne geçebileceğini belirtiyor. NEF'in sosyal politika müdürü Anna Coote, "İsveç'teki Göteborg şehrinin belediye başkan yardımcısı bazı çalışanları için haftada 30 saat çalışma tasarısını geçirmeye çalışıyor çünkü üretkenlik için limitin bu olduğunu düşünüyor," ifadesini kullandı.

Ancak haftalık iş günlerinin azaltılması çalışanların daha mutlu olacağı anlamına gelmiyor. Mutluluk Araştırmaları Dergisi'nde geçen sene çıkan "Daha kısa çalış mutlu ol?" adlı makaleye göre daha uzun çalışma saatleri ile çalışan mutluluğu arasında ters orantı olmayabilir. Kore Üniversitesi'nin Uluslararası Çalışmalar Bölümü'nün profesörü Robert Rudolf insanların çalışma saatlerinin azaltılmasını olumlu karşılamasına rağmen bunun iş ve hayat memnuniyetine bir etkisinin olmadığını buldu.

Kariyer sitesi Glassdoor'da kariyer ve işyeri uzmanı olarak çalışan Rusty Rueff 5 günlük çalışma haftasında Pazartesi ve Cuma günlerinin çalışanları yorabileceğini ifade ediyor. Ancak Rueff bunun işinizi sevmiyor ya da işinizin iyi bir amaca hizmet ettiğini düşünmüyorsanız daha geçerli olabileceğini belirtiyor. "Herkesin bütün gece çalıştığı ve pizza kutusuna ikinci kez uzandığında pizzanın soğuk olduğunu fark ettiği anlar olmuştur," diyen Rueff, "Orada olmaktan biraz nefret de etseniz yine de başka bir yerde olmak istemeyebilirsiniz," şeklinde görüş bildirdi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Vodafone'nun Kazancı Beklentilerini Karşılayamadı
 
MÜSİAD "2014 Ekonomi Raporu"nu Açıklayacak
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Vodafone'nun Kazancı Beklentilerini Karşılayamadı
PLC'den yapılan açıklamada şirket çeyrek dönem için beklenenden düşük ...
Turkcell'de Çukurova ve Alfa, Ödemede Anlaştı
İngiliz Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Turkcell 'in dava konusu olan ...
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
“Veda” oyunundaki başarısıyla Leyla Feray’a “Vasfi Rıza Zobu Ödülü”

“Veda” oyunundaki başarısıyla Leyla Feray’a “Vasfi Rıza Zobu Ödülü”

  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
  YAZARLAR
 
 
Dilber Dansı Ya Olmasaydı, Hayatımız ne Olurdu ?
 
Hakan Solaker
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Magazin Ekibi diyor ki...
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Byturco
  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK'TA MAGAZİN EKİBİ
  TWITTER'DA MAGAZİN EKİBİ
  ANKET
     
 
Hande Yener mi? Demet Akalın mı?

Hande Yener
Demet Akalın

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Magazin
  •Sinema
  •Müzik
  •TV Dünyası
  •Moda
  •Medya Dünyası
  •Kültür&Sanat
  •Turizm
  •Yaşam
  •Teknoloji
 
 
  •deneme